Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Banen en opleidingen

Ook jij hebt recht op een ontslagvergoeding.

Bij ontslag bij uw werkgever heeft u recht op een financiële vergoeding, een ontslagvergoeding. Dit noemt men de transitie vergoeding. Let op! De keus om het dienstverband te beëindigen of niet verder door te zetten moet bij uw werkgever liggen. Dit geldt voor alle werknemers binnen een bedrijf. Zowel part time als full time. Tijdelijk in dienst en vast in dienst. Alleen zo krijg je je financiële vergoeding. Wil uw werkgever niet langer met u door of u ontslaan? Dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dit is ook aan de orde als het contract niet meer wordt verlengd. Een transitie vergoeding + afkoopsom maakt je volledige ontslagvergoeding.

Laat je helpen door de ontslagvergoeding

De transitie vergoeding is 1 ding in je vergoeding wat vaststaat! En dus ook iets is wat u in alle gevallen bij u ontslag hoort te krijgen. Wat ik net al aangaf is dat een deel van de vergoeding vast staat. Dat deel is de wettelijke transitievergoeding. Elke werknemer bij wie het contract onvrijwillig wordt beëindigd heeft recht op een transitievergoeding. Grof gezegd bedraagt deze transitievergoeding met ingang van 1 januari 2020 1/3 maandsalaris. Dus uw hoort een 3e deel van je salaris te krijgen tot het einde van uw contract. Dat deel is de wettelijke transitievergoeding. Elke werknemer bij wie het contract onvrijwillig wordt beëindigd heeft recht op een transitievergoeding.

De ontslagvergoeding helpt ook jou

Dan nu het deel in de ontslagvergoeding wat niet vaststaat. Dit is de afkoopsom. De afkoopsom met de transitie vergoeding maakt samen de ontslagvergoeding. De afkoopsom verschilt per contract en werkgever. De ene persoon zal een wat hoger bedrag krijgen dan de ander. Dit heeft te maken met jaren in dienst en je contract. Let goed op bij deze ‘afkoopsommen’. Vaak mikken werkgevers veel te laag omdat ze denken dat de gemiddelde werknemer deze wel accepteert.