Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Dienstverlening

Vier dingen die je moet weten voordat je een woning koopt

Heb je er ooit bij stilgestaan dat het kopen van een huis een enorme invloed kan hebben op het verdere verloop van je leven? Het is meer dan alleen maar een deal sluiten. Het is een beslissing die invloed heeft op hoeveel geld je hebt, hoe je leeft en wat je plannen voor de toekomst zijn. De vastgoedmarkt is ingewikkeld, zowel voor beginners als vastgoed investeerders. Het is daarom echt verstandig om je goed voor te bereiden, zodat je ook de juiste keuze kunt maken. Want als je niet oplet, kan het een stressvol proces worden. Hier zijn vier dingen waar je op moet letten:

Wees realistisch over wat je kunt betalen

Voordat je begint met zoeken, moet je nadenken over wat je echt kunt betalen. Het is belangrijk om te weten hoeveel je elke maand kunt uitgeven aan je lening en andere kosten. Je moet ook bedenken hoeveel je kunt betalen als aanbetaling voor het huis. Als je een lening neemt, leen dan niet te veel – kijk hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en houd rekening met de aanbetaling die je moet doen. Vergeet ook de kosten van een verhuisbedrijf en verhuislift huren niet, want alles hoort erbij en dat moet je dan ook meerekenen.

Vergeet de extra kosten niet

Tevens moet je denken aan andere kosten, zoals belastingen, kosten voor de makelaar en EEN woonverzekering. Deze kosten worden vaak vergeten, maar ze maken deel uit van het totaalplaatje.

Doe onderzoek

Doe goed onderzoek voordat je een beslissing neemt. Kijk naar verschillende locaties waar je zou willen wonen. Bekijk hoeveel vergelijkbare huizen recentelijk zijn verkocht. Praat met mensen die de markt goed kennen. Op deze manier krijg je een beter begrip over wat je zoekt en wat de daadwerkelijke waarde van een huis is.

Onderhandel op jouw voorwaarden

Zorg dat je zelf de regie houdt als je aan het onderhandelen bent. Laat je niet onder druk zetten om snel een besluit te nemen. Onthoud dat je altijd nog nee kunt zeggen, zelfs als je al een bepaald bedrag in je hoofd had. Pas ook op dat je niet te emotioneel wordt, want soms proberen makelaars dat in hun voordeel te gebruiken. Kijk goed naar hoeveel vraag er is naar het huis en hoeveel andere huizen er te koop staan. Als er niet veel belangstelling is of als er veel soortgelijke huizen zijn, heb je een sterke onderhandelingspositie en kun je misschien minder bieden dan de vraagprijs. Baseer je bod op de prijzen van vergelijkbare huizen, niet alleen op wat de verkoper vraagt. En denk eraan: je kunt over meer onderhandelen dan alleen de prijs, zoals wanneer je erin kunt of over het overnemen van meubels. Ook al werkt de makelaar voor de verkoper, hij of zij wil ook de verkoop rond krijgen om betaald te worden, dus soms kun je best samenwerken.