Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Zakelijk

Besparen op zakelijke energie in 2022

De energieprijzen zijn nog nooit zó hoog geweest. Menig ondernemer krabt zichzelf achter de oren. Want hoe gaan we dit nu toch eens aanpakken? Ondanks de compensatie van het kabinet, betekent dit alsnog dat er vanaf 1 januari zeer hoge tarieven worden gevraagd. Energie blijft onmisbaar. Zonder kan je niet. Maar deze hoge prijzen kunnen er wel voor zorgen dat het moeilijker is om een winstgevend bedrijf te voeren. Iets wat zeker in de huidige coronatijd (waar er al genoeg klappen zijn opgevangen) niet wenselijk is. Gelukkig blijft besparen op energie ook in 2022 gewoon mogelijk. Maar hoe pak je dit aan?

Energie vergelijken zakelijk, het was iets wat je ieder jaar trouw deed. We weten immers allemaal wel dat het voordeliger is om ieder jaar over te stappen. In 2022 lijkt dat echter net even een tikkeltje anders te zijn. Wie nu wilt overstappen, zal immers in veel gevallen met nóg hogere prijzen te maken krijgen. Vergelijken blijft belangrijk, want het is uiteraard niet zeker dat je nu het voordeligst zit of niet goedkoper kunt. Gelukkig is er nog meer wat je kunt doen. Benieuwd hoe je kunt besparen op zakelijke energie in 2022? Hier volgen enkele tips om je op weg te helpen.  

Het gasverbruik verminderen

Met name de prijzen voor gas zullen de komende tijd enorm toenemen. Dit komt mede doordat er gewoon te weinig gasvoorraad in Nederland is. Bovendien hebben we een vrij koud 2021 gehad, waardoor er veel gestookt is. Als we het komende jaar opnieuw een strenge winter krijgen, is de kans groot dat de voorraden zo gering zullen worden, dat er nog maar één oplossing is en dat is het verder laten stijgen van de prijzen.

Daarom is het aan jou om zo min mogelijk gas te gebruiken. Gas wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het verwarmen van water, maar ook bij het verwarmen van jouw pand. Daarom is het vooral belangrijk om het gas zo min mogelijk te gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door voor een slimmere thermostaat te kiezen. Kies er daarnaast voor om de temperatuur op kantoor wat lager te houden. Het is zelfs bewezen dat de productiviteit omhoog gaat wanneer de temperatuur op kantoor niet te hoog is. De ideale temperatuur ligt tussen de 19 á 20 graden. Hoger is echt niet nodig.

Zorg er ook voor dat de thermostaat lager wordt gedraaid als er niemand op kantoor aanwezig is. Het is weinig zinvol om voor niets te blijven stoken. Let op: draai de verwarming nooit helemaal uit, want op die manier kunnen de leidingen bevriezen en duurt het ook nog eens veel langer om weer op temperatuur te komen. Dit kost veel te veel energie. Zet de thermostaat dan ook nooit lager dan 15 graden wanneer er niemand aanwezig is.

Slimme stekkerdozen

Sluipverbruik is een bekend probleem bij de meeste bedrijven. Apparaten die wel degelijk worden uitgeschakeld, maar altijd met het stopcontact verbonden blijven. Hierbij verbruiken ze nog steeds stroom. Zonde! Daarom is het verstandig om in zogenaamde slimme stekkerdozen te investeren. Deze kunnen de stroomtoevoer onderbreken op het moment dat jij dit wilt. Zo bespaar je onnodig sluipverbruik en dat scheelt je al snel tientallen euro’s per maand!