Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Bedrijven

Verzekeringen en pensioen voor zelfstandige ondernemers

Sommige zzp ondernemers verzekeren zichzelf niet. Dat kan lang goed gaan, maar het kan ook grote risico’s met zich meebrengen. Niet alles kun je met een verzekering afdekken. Toch is het slim om eens na te gaan, welke verzekeringen mogelijk interessant kunnen zijn, voor jou als ondernemer. Het zorgt nu eenmaal voor meer rust, als je dingen goed geregeld hebt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Om maar meteen met een lastige verzekering te beginnen: de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering is erg belangrijk, maar vaak ook bijzonder duur. Daarbij speelt ook dat sommige arbeidsgeschiktheidsverzekeraars ineens onmenselijk dwars gaan liggen, als er daadwerkelijk iets uitgekeerd moet worden.

Het is dus belangrijk om voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld met een zogenaamd Tulpenfonds. Ook de bekende verzekeraars en banken bieden arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan voor ondernemers.

Broodfonds

Dan is er ook nog het broodfonds. Het broodfonds bestaat uit meerdere broodfondsen. Zo’n broodfonds bestaat uit zo’n twintig tot vijftig deelnemers, die elkaar kennen. Zij steunen elkaar bij ziekte en betalen daarvoor maandelijks een bepaald bedrag opzij.

Pensioen

Het is voor zzp’ers lastig om voor hun eigen pensioen te zorgen. Er is voor ondernemers geen pensioenfonds zoals veel werknemers dit hebben. Wil je een aanvulling op de AOW? Dan moet een zzp’er dus zelf iets regelen of door blijven werken.

Het is mogelijk om te sparen voor het pensioen met bancaire lijfrentes en beleggingslijfrentes. Dit is momenteel vrij fiscaalvriendelijk en een eenvoudig vorm van sparen voor later. Het komt er in het kort op neer dat je als je stopt met werken, je in termijnen het gespaarde bedrag laat uitbetalen. Het is natuurlijk niet al te moeilijk om te zien, dat je voor deze constructie behoorlijk afhankelijk bent van de wetgeving. Wat fiscaalvriendelijk is kan nogal eens veranderen.

Je ziet ook dat vooral mensen met beroepen waar ze lang kunnen doorwerken, sommigen niet iets doen aan pensioenopbouw. Soms kunnen ze het zich ook gewoonweg niet veroorloven. Politiek gezien ligt het nogal gevoelig. Er was sprake van verplichte pensioenopbouw. Maar ondernemers die andere oplossingen inzetten of het niet kunnen betalen, zitten daar natuurlijk niet op te wachten.

Hoe dan ook, het is dus in ieder geval van belang, om de wetgeving omtrent pensioenopbouw in de gaten te houden. Zodat je niet alsnog in de problemen komt met jouw onderneming.

https://tulpenfonds.nl/product/arbeidsongeschiktheidsverzekering/