Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Zakelijk

De veiligste betaalmethoden

Met de komst van de wereldwijde corona pandemie zijn het aantal aankopen bij webwinkels meer dan verdubbeld. Dit zorgt niet alleen voor langere levertijden door drukte bij postbedrijven, maar verhoogt ook direct het aantal internetcriminelen en malafide webwinkels. Dit zijn webwinkels die er heel betrouwbaar uitzien met als doel om zoveel mogelijk geld binnen te harken. Zodra er een bestelling is geplaatst en betaalt, dan verdwijnt deze webwinkel. Eigenlijk is dit een nieuwe vorm van oplichting. Door dit soort oplichtingen is het steeds belangrijker geworden om zo veilig mogelijk te werk te gaan op het internet. Als consument wil jij het liefst dan ook allen betalen met een betaalmethode waarvan je weet dat het volledig veilig is. Maar wat zijn nou precies de veiligste betaalmethoden van Nederland? In deze blog gaan wij dat uitzoeken.

1. IDEAL

De meest aangeboden betaalmethode in Nederland door webwinkels is toch wel iDEAL. Dit blijkt uit het feit dat in 2020 zo’n 69% van alle online aankopen hiermee werd betaald. Eigenlijk is dit helemaal niet zo gek aangezien iDEAL in handen is van een bankenorganisatie. Deze organisatie zorgt ervoor dat het betalen met deze betaalmethode iedere dag weer veilig is en blijft. Niet voor niets word je bij iDEAL doorgeschakeld naar het internetbankieren van je eigen bank. Zodra de betaling gelukt is brengt deze betaalmethode jou direct weer terug naar de webwinkel. Dit is snel, gemakkelijk en veilig. Met de komst van iDEAL is het kopen bij webwinkels dus een stuk veiliger geworden. Je hoeft immers niet zelf meer een bedrag in te voeren, waardoor de kans op een tikfout nihil is.

2. Achteraf betalen

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om pas te gaan betalen voor producten zodra zij deze hebben ontvangen. De voornaamste reden hiervoor is dat dit praktisch en veilig is. Veel grote bedrijven bieden deze mogelijkheid al jarenlang aan. Dit is niet zo gek aangezien webwinkels ten minste één optie moeten aanbieden waarbij er minstens de helft achteraf kan worden betaald. Niet alle webwinkels kunnen dit zelf regelen, waardoor het heel normaal is dat je de factuur via een ander bedrijf krijgt. Hierbij kan je denken aan Afterpay, Billink of Klarna. Deze factureringsbedrijven sturen jou na aankoop een mail met daarin een link om te betalen. Om het net even iets veiliger te maken heeft Klarna zelfs een eigen app. Het inloggen in deze app doe je doormiddel van een bevestigingslink. Hiermee wordt voorkomen dat andere op jouw naam bestellingen kunnen plaatsen. Dit maakt het achteraf betalen een stuk veiliger.

3. PayPal

De laatste betaalmethode die tot één van de veiligste betaalmethoden hoort is natuurlijk PayPal. Bij PayPal open je gemakkelijk een rekening met behulp van je e-mailadres. Hierna is het mogelijk om een creditcard of een bankrekening te koppelen. Hiermee kan je via iDEAL geld overmaken naar jouw PayPal rekening. Het veilige aan deze betaalmethode is dat zowel de koper als verkoper elkaars bankgegevens niet krijgen te zien. Dit is mogelijk doordat een transactie plaatsvindt via een e-mailadres. Internetcriminelen kunnen dus niet via PayPal jouw bankgegevens achterhalen om er vervolgens misbruik van te maken. Daarnaast biedt deze betaalmethode standaard een aankoopbescherming. Dit houdt in dat jij je geld inclusief verzendkosten terugkrijgt zodra een product niet geleverd wordt. Mankeert er iets aan het product of is het anders dan op de foto’s? Dat is geen enkel probleem, want ook dan geeft PayPal je het volledige aankoopbedrag terug. Zo veilig was online winkelen nog nooit!