Ondernemershuis Zuid-Oost
Financien

Doorlopend krediet

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet sluit je een lening af waarbij je beschikking krijgt over een van tevoren vastgesteld kredietlimiet. Het geleende bedrag kun je naar behoefte opnemen. Dit gebeurt via internetbankieren of telefonisch. Naast je vooraf afgesproken maandelijkse aflossing betaal je alleen rente over het opgenomen gedeelte. De rente is vaak een percentage van het afgesproken limiet. Deze manier van lenen is handig voor uitgaven waarvan je van tevoren niet exact weet hoe hoog de kosten zullen uitvallen. Een goed voorbeeld is een bruiloft of vakantie.

 

Voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Het grootste voordeel van deze vorm van lenen is dat je delen van het bedrag kunt opnemen wanneer je wilt. Je hoeft het niet in één keer te spenderen. Hierdoor betaal je alleen rente over het bedrag welke je opgenomen hebt. Het overige bedrag kun je aan de kant zetten en gebruiken wanneer je wilt. Hier hoef je dus geen rente over te betalen. Ook kun je reeds afgeloste bedragen wederom opnemen. Tot slot, je kunt boetevrij aflossen waardoor je zelf de looptijd van je lening bepaalt.

 

Echter zijn de voordelen ook valkuilen. Aangezien je gemakkelijk geld en reeds afgeloste bedragen opnemen kunt, kan het lang duren voordat je de lening daadwerkelijk aflost. Het is verleidelijk om te blijven aflossen en lening. Er is dus geen vaste looptijd. Wellicht zie je dit niet als een groot risico, maar je maandelijkse aflossingen blijf je betalen. Als je dit combineert met een variabele rente kan het uiteindelijke kostenplaatje erg tegenvallen. Daarnaast is de rente niet aftrekbaar als je het gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van je woning. Dit kun je wel doen met een persoonlijke lening

Bezoek de website voor meer informatie :