Ondernemershuis Zuid-Oost
Electronica en Computers

Welke filamenten heb ik nodig?

Filamenten zijn plastic strengen die je in alle kleuren kunt krijgen. Ze worden gebruikt bij 3d printers en 3d pennen. Omdat er steeds meer soorten printers en pennen op de markt komen met verschillende eisen aan filamenten is het dus belangrijk dat u weet welk filament u nodig heeft. Het gebruik van een verkeerd filament kan uw printer of pen beschadigen. De meest gebruikte soorten filamenten, zoals bij goedkope3dfilamenten.nl is te zien, zijn van ABS of PLA. Dit zijn twee verschillende soorten kunststof met hun eigen eigenschappen. Bovendien hebben ze ieder een eigen smelttemperatuur. ABS smelt bij een temperatuur tussen de 220-260 graden en PLA smelt bij een temperatuur die veel lager ligt, nl. tussen de 180-230 graden.

Voor ABS én PLA geschikt

Er zijn 3d printers en 3d pennen die met beide soorten filamenten uitstekend hun werk doen. Maar zoals we al eerder vermeldden, het apparaat moet wel ingesteld kunnen worden op beide smelttemperaturen. De samenstelling van ABS verschilt totaal van die van PLA. ABS is een aardolieproduct. Zodra het smelt kan je dit ook ruiken. Daarom is het belangrijk goed te ventileren wanneer je werkt met ABS. PLA daarentegen is volkomen natuurvriendelijk. Het is gemaakt van rietsuiker en mais. A;s het PLA filament smelt ruik je een zoete lucht, een geur als popcorn. Ventileren is hier minder belangrijk.

De hardheid van filamenten

Vaak bepaald het model wat u wilt maken de keuze tussen ABS en PLA. ABS is een erg sterk materiaal dat goed tegen hitte kan. We zien veel plastic artikelen om ons heen die van ABS zijn gemaakt. Bijvoorbeeld Lego of het dashboard van uw auto. PLA is brozer, maar heeft wel meer glans. Er kan ook sneller mee worden geprint, wat een belangrijk aspect kan zijn. Vooral wanneer kinderen werken met een 3d printer of 3d pen gaat de voorkeur uit naar PLA.

Bezoek de website voor meer informatie :