Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Bedrijven

Ben ik geschikt om tekstschrijver te worden?

Veel mensen lijkt het een aantrekkelijk idee om vanuit huis als tekstschrijver te werken. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Natuurlijk moet je als tekstschrijver gezegend zijn met schijftalent. Het schiet niet heel erg op als je teksten vol taalfouten staan of de inhoud van de tekst onder de maat is. Je opdrachtgevers zullen dan snel afhaken. Vraag je dus wel vooraf af of je in de wieg bent gelegd als  tekstschrijver.

Werken als zelfstandig tekstschrijver

Veel tekstschrijvers zijn zelfstandig ondernemer. Ze werken voor verschillende opdrachtgevers die ze een factuur sturen voor de werkzaamheden. Dat betekent dus dat  je als freelance tekstschrijver ook facturen moet kunnen maken en een boekhouding bijhouden. Deze heb je namelijk nodig om aangifte te doen bij de Belastingdienst van je inkomsten en van de BTW die je moet afdragen. Verder moet je de discipline hebben om een vast aantal uren per week te werken. Als je thuis werkt is de verleiding misschien groot om je te laten afleiden door allerlei zaken zodat je uiteindelijk niet of niet genoeg aan werken toe komt.

Hoe vind ik opdrachtgevers?

Als zelfstandig tekstschrijver heb je uiteraard opdrachtgevers nodig. Die kun je soms op het internet vinden. Je kunt ook voor een tekstbureau gaan werken. Dit bureau voorziet je dan van opdrachten, gebaseerd op het aantal uren dat je per week wilt werken. Je kunt aangeven wanneer je een week vakantie wilt en natuurlijk kun je niet werken als je ziek bent. Als je dit soort zaken tijdig doorgeeft kan het bureau er rekening mee houden dat je tijdelijk niet beschikbaar bent. Door voor verschillende bureaus te werken kun je de kans op mooie opdrachten vergroten. Werk je voor één bureau dan heb je vaak de zekerheid van voldoende werk als je goede teksten aflevert en het bureau tevreden over je is.

Starten als freelancer

Als je gaat starten als freelance tekstschrijver dan moet je je allereerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan grotendeels online. Vervolgens moet je op één van hun kantoren langskomen om de inschrijving definitief te maken. Zodra je bedrijf is ingeschreven krijg je een KvK nummer en een BTW nummer. Nu kun je aan de slag als zelfstandige en kun je op zoek naar goede opdrachtgevers.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.textmakelaar.nl/