Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Onderwijs

Tips om te leren voor tentamens

Studenten kijk er vaak niet naar uit om te leren. Veel van deze studenten ondervinden uitstelgedrag. De eerste stap is om een lamy te pakken zodat je alvast de volgende tips kan opschrijven die je gaan helpen om te leren voor je volgende tentamen. Leren doet iedereen op een andere manier. Het is daarom onmogelijk om de perfecte leerplan op te stellen. Sommige studenten kunnen beter uit en boek leren terwijl andere studenten leren met behulp van video s. Het is echter wel mogelijk om bepaalde tips te geven die passen in elk leerplan. Het is aan te raden om een planning te maken.

Plannen voor het leren

Voor het leren is het nodig om te plannen. Met een parker balpen kan je een duidelijke planning maken. Het is handig om de leerstof te verdelen in bepaalde thema’s. Vervolgens verdeel je de thema’s over een aantal dagen. Een goede overzicht in je planning zorgt ervoor dat je op tijd klaar bent met de leerstof. Het is daarbij wel de bedoeling dat de planning wordt opgevolgd zodat er geen stress ontstaat. Op het einde kan je de leerstof zelfs herhalen als er tijd over is. Na het leren van de stof is het tijd om te oefenen met de leerstof.

Tips voor tijdens het leren

Het is belangrijk om goed je aandacht te houden bij het leren. Het is niet de bedoeling om snel door de leerstof te gaan. Het rustig leren geeft je de mogelijkheid om de stof beter te leren onthouden. Het is aan te raden om niet lang achter elkaar te leren. De reden hiervoor is dat je de leerstof dan moeilijker opneemt. Daarnaast moet je regelmatig pauzes houden tussen het leren in zodat je hersenen de opgenomen informatie kan verwerken. Voor de afwisseling is het ook fijn om andere leermethodes te gebruiken. Voor sommige mensen werkt de ene methode beter dan de andere.

Verschillende methodes om te leren

Er zijn verschillende methodes beschikbaar om te leren voor je tentamen. De meest voordehand liggende methode is om te leren uit het boek. In het boek zijn opgaven die verbonden zijn aan de leerstof. Het leren uit het boek en het maken van de opgaven is vaak genoeg voor het halen van het tentamen. Het is ook mogelijk om samenvattingen te kopen. In een samenvatting worden de belangrijkste onderdelen van de leerstof beknopt weergegeven. Het leren van een samenvatting helpt je om de belangrijkste stof te begrijpen. Deze methoden zijn allemaal effectief. Het is daarom belangrijk om te kijken welke methode het beste bij je past. 

Oefenen met de stof

Voor tentamens is het belangrijk om te oefenen met de stof. De beste manier is om oude tentamenopgaven te maken. De oude tentamenopgaven hebben meestal dezelfde opbouw. Door de oude opgaven te maken heb je alvast een beeld van hoe het echte tentamen eruit gaat zien. Het is handig om de tijd bij te houden waarin je een oud tentamen maakt. Hierdoor kan je schatten of je alle opgaven binnen de tijd kan maken. Tijdens het tentamen is het belangrijk om de tijd bij te houden zodat je niet in tijdnood komt. Na genoeg geoefend te hebben ben je klaar om het echte tentamen te maken.