Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Aanbiedingen

Is een zakelijke tankpas alleen voor het bedrijfsleven?

Steed meer mensen kiezen ervoor om een tankpas te gaan gebruiken. Logisch, want het biedt je namelijk vooral als ondernemer ontzettend veel voordelen. Zo kun je namelijk eenvoudig je BTW terugvorderen en kun je een deel van de reiskosten in mindering brengen op je netto winst. Vooral wanneer je veel onderweg bent, is het dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te onderzoeken. Wel is het goed te weten dat je ook als particulier een tankpas kunt aanschaffen, alleen heb je dan vanzelfsprekend niet de fiscale voordelen die je als zakelijke gebruiker wel hebt. Om je een idee te geven welke voordelen het nog meer allemaal heeft, nemen we je mee in een aantal belangrijke zaken. Het heeft namelijk flink veel voordelen, die niet iedere ondernemer direct inziet.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een zakelijke tankpas?

Om in aanmerking te kunnen komen voor een zakelijk tankpas, is het belangrijk dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en ook BTW plichtig bent. Het is dus als particulier niet mogelijk om een zakelijke tankpas aan te schaffen. Wil je hier meer over weten, dan is online informeren over tankpas Nederland verstandig om te doen. Zo ben je direct op de hoogte van de mogelijkheden en of het misschien ook iets voor jou is. Als particulier heeft het als voordeel dat je aan het eind van iedere maand één overzicht krijgt en dus niet iedere keer per tankbeurt hoeft te bepalen. 

 

Gebruik van een tankpas voor een ZZP’er

Wanneer je zelfstandige bent, is het raadzaam om te kijken naar een tankpas. Want ook wanneer je geen personeel hebt, heb je allerlei verschillende fiscale voordelen. Zo hoef je allereerst niet iedere tankbeurt apart in je boekhouding te verwerken, iets wat voor veel mensen een absolute pré is en daarnaast kun je niet alleen de BTW, maar ook nog eens een x bedrag per kilometer in mindering brengen op je netto winst. Dit maakt het dat ook steeds meer zelfstandigen ervoor kiezen om een tankpas aan te schaffen op de zaak.

 

Hoe zit het als ik elektrisch rijd?

Wanneer jij elektrisch rijdt, dan kun je natuurlijk gewoon een laadpaal laten plaatsen. Afhankelijk van hoe jij je bedrijf hebt ingericht, kun je een deel van de kosten van het plaatsen van laadpaal terugvorderen van de belasting. Daarnaast kun je de kosten die je maakt voor het laden ook weer apart declareren. Kies je voor een laadpaal bij de zaak, dan kan dit natuurlijk ook. Vooral wanneer je meerdere werknemers hebt, kan dit een verstandige keuze zijn. Laad je nu buiten de deur, dan is de tankpas natuurlijk ook handig om te gebruiken. Zo krijg je iedere maand niet alleen een overzicht van wat je hebt getankt, mocht je een hybride hebben, maar ook welke kosten je hebt gemaakt om te laden. Dit zorgt ervoor dat het alleen om administratieve redenen al raadzaam is om over te gaan op een tank of laadpas.