Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Woning en Tuin

Kosten besparen bij de verkoop van je huis? Doe het zelf!

De huizenprijzen blijven maar stijgen in het laatste kwartaal van 2020. Tegen voorspellingen in. Verwacht werd dat de coronacrisis een negatief effect zou hebben op de huizenmarkt- en prijzen, maar voorlopig blijkt daar nog niks van waar. Het aantal huizen dat er elke dag aangeboden wordt op Funda blijft stijgen en ook makelaars hebben het drukker te hebben dan voorheen. Wil jij je huis verkopen nu de huizenprijzen zo hoog zijn én extra kosten besparen bij de verkoop? Het is mogelijk om je huis zelf te verkopen in plaats van het gebruiken van een makelaar. Hier zitten veel bijkomende voordelen aan. 

Wanneer je je huis verkoopt door middel van een makelaar zijn daar altijd kosten aan gepaard. De makelaar wordt ingezet als bemiddelaar bij de verkoop van een huis en rekent hiervoor een courtage als vergoeding. Maar het is dus mogelijk om deze kosten te besparen, door je huis zelf te verkopen. Steeds meer particulieren kiezen hiervoor de laatste tijd. Huizensites zoals Funda en online marktplaatsen hebben ook dit jaar weer een stijging gezien in het aantal huizen dat zonder makelaar verkocht wordt. Wanneer je zelf je huis verkoopt ben je zelf de directe contactpersoon van de koper en moet je dus zelf de onderhandelingen doen. Een belangrijk onderdeel wanneer je je huis zelf verkoopt is dat je goed voor jezelf nadenkt over de minimale prijs die je wilt ontvangen voor de verkoop van je huis. Deze prijs kan je bepalen door te kijken naar recent verkochte huizen in de buurt en door je huis te laten taxeren. Een ander optie is om je huis te verkopen aan een belegger of investeerder. Hierbij krijg je vaak een direct en vrijblijvend bod en komen er van beide kanten geen makelaars aan te pas. Het voordeel hiervan is dat er geen onzekerheden zijn omtrent een financieringsvoorbehoud, geen makelaarskosten en dat er flexibele voorwaarden kunnen worden afgesproken.

Ook voor mensen die in het bezit zijn van beleggingspanden kan dit een goed moment zijn om te verkopen. Dit soort panden zijn vaak geheel of gedeeltelijk verhuurd. Een veelvoorkomend probleem met het verkopen van een beleggingspand is dat het vaak moeilijk is om deze helemaal leeg te krijgen op de gewenste verkoopdatum, doordat er verschillende huurcontracten zijn binnen het pand. Een manier om te verkopen zonder het hele pand leeg te krijgen, is om dit te doen in verhuurde staat. Dit kan bijvoorbeeld door het beleggingspand te verkopen aan een belegger die bij de verkoop ook de huurcontracten overneemt. De koop breekt hierbij dus geen huurcontracten, maar het pand wisselt enkel van eigenaar. Ook bij het verkopen van een beleggingspand aan een belegger heb je het voordeel dat er geen makelaar en dus makelaarskosten bij komen kijken. Ook de notariskosten zijn volledig voor de aankopende partij. Daarnaast geeft een belegger veel meer zekerheid dat de verkoop doorgaat, omdat er geen sprake is van financieringsvoorbehoud.

DamBorg is zo’n vastgoedinvesteerder. We kopen huizen en beleggingspanden en renoveren deze waar nodig. Door onze lange beleggingshorizon kunnen wij altijd een marktconforme prijs bieden en zijn we niet gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Neem contact met ons op voor een volledig vrijblijvend bod op uw huis of beleggingspand, we gaan graag met u in gesprek!