Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Bedrijven

Logistiek dienstverlener inschakelen

Hoewel logistiek ook binnen bedrijven een rol speelt, richten wij ons met uitzondering van voorraadbeheer in dit artikel op externe logistiek. Dat betekent tussen productiebedrijven, toeleveranciers en afnemers. Dankzij met name de zeehavens, met Rotterdam als een van de grootste ter wereld, Schiphol en Duitsland als achterland, is Nederland groot in logistiek. Er zijn daarom ook veel logistiek dienstverleners in ons land. Mede daarom wordt een logistiek dienstverlener inschakelen veel gedaan. Het aanbod is breed en is er veel concurrentie.

 

Kernactiviteit

Zelfs bij grote multinationals worden regelmatig activiteiten afgesplitst of verkocht, omdat die niet meer als onderdeel van de kernactiviteiten worden gezien. Een bedrijf kan zich dan meer richten op wat dat onderscheidt van andere en waar het bedrijf het meeste geld mee verdient. De afgesplitste delen hebben dan de mogelijkheid om te groeien, omdat ze hun eigen strategie kunnen ontwikkelen. Bij kleinere bedrijven geldt nog sterker dat men de kernactiviteiten moet koesteren, maar van andere activiteiten zou moeten overwegen om die uit te besteden. Als we praten over de externe logistiek, dan zal een dienstverlener die daarin gespecialiseerd is, waarvan dat de kernactiviteit is, dat doorgaans goedkoper en beter kunnen uitvoeren. We hebben niet voor niets het spreekwoord ‘schoenmaker blijft bij je leest’.

 

Logistieke activiteiten

De logistiek is een heel breed gebied. We praten dan in grote lijnen over transport, overslag en opslag. Hoewel een bedrijf daarvan vaak nog het langste vasthoudt aan eigen opslag, zijn er genoeg gevallen waarin een logistiek dienstverlener daarvoor inschakelen voordelen heeft. Dat kan bestaan uit het huren van magazijnruimte, maar ook over wat met fulfilment wordt aangeduid. Daarop zullen we in de volgende paragraaf ingaan.

 

Fulfilment

Als voorbeeld zullen we het hebben over de fulfilment voor een webwinkel, doorgaans e-fulfilment genoemd. In een paar woorden verzorgt een e-fulfilment dienstverlener alle logistieke activiteiten vanaf het ontvangen van een bestelling tot de aflevering daarvan bij de klant. De dienstverlener slaat de producten op in een magazijn, zorgt ervoor dat producten van een bestelling worden verzameld, dat ze worden verpakt, aan de koeriersdienst worden meegegeven en accepteert ook de terugzendingen. Voor webwinkels is het zeer belangrijk dat bestellingen correct en op tijd worden afgeleverd. Vaak zeggen webwinkels toe dat de klant binnen 24 uren de bestelling ontvangt. Dat kunnen alleen logistiek dienstverleners waarmaken, die volledig zijn gespecialiseerd in e-fulfilment. Zo’n logistiek dienstverlener inschakelen is eigenlijk niet te vermijden voor een webwinkel, ten einde te kunnen concurreren met andere webwinkels.

 

Bron: Krijgsman Public Warehousing