Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Aanbiedingen

Wat heeft meer waarde: platina of goud?

Zit je erover na te denken om een sieraad te kopen en is het lastig kiezen tussen goud en platina? Deze twee metalen zijn mooi, sterk, en kostbaar. Beide edelmetalen passen bij diverse stijlen, edelstenen en huidtypes.

 

Geel goud wordt meermaals opgewarmd en vermengd met een oplossing om alle onzuiverheden te verwijderen. Na verloop van tijd, als het proces helemaal afgerond is houd je een dik en kneedbaar edelmetaal over met een mooie gele kleur. De helft van al het gedolven goud wordt gebruikt voor sieraden. De rest verwerkt men in goudstaven en munten. Soms ook in bepaalde industrieën voor apparatuur.

 

Goud is dus het meest bedoelt voor de juwelenmarkt en wordt meestal gemengd met andere edelmetalen om er iets moois van te maken. Men moet het goud wel vermengen met bepaalde metalen omdat anders het goud te zacht is en het snel beschadigd en vervormd. Als je een sieraad koopt wil je natuurlijk dat het een heel leven meegaat. Dan heb je ook nog witgoud of platina. Zitten er hier nog verschillen tussen of is het precies hetzelfde?

Witgoud of platina

Mensen verwarren witgoud en platina nog wel eens, het is niet hetzelfde namelijk. Er is een groot verschil. Platina is een duurzaam edelmetaal dat sterker en zwaarder is dan goud. Ook zijn de sieraden die van platina worden vervaardigd meestal een heel stuk duurder dan de sieraden die uit witgoud gemaakt worden. De platinaprijs ligt vele malen hoger dan die van de goudprijs.

 

Deze twee edelmetalen lijken van kleur heel erg op elkaar maar je kunt toch wel het verschil zien. Witgoud heeft een meer zilveren kleur en platina heeft een grijze toon. Als men sieraden vervaardigd worden deze met rodium bedekt om de witte kleur te behouden. Dit is bij platina niet nodig want dat blijft altijd “wit” stralen, mits het goed wordt onderhouden. Puur goud is buigbaar om er mooie juwelen van te maken. Platina is van zichzelf keihard.

 

Platina is duurder dan goud

De conclusie is dus dat platina duurder is dan goud. De waarde van goud en platina zijn onderhevig aan prijsstijgingen en prijsdalingen. Je kan online bekijken wat de precieze waarde van deze edelmetalen op dit moment zijn. Zo kan je de prijs berekenen en weten of je het juiste bedrag betaald voor het materiaal. Wil je platina verkopen? Dat kan altijd. Ook platina online verkopen is heel makkelijk.

Allergieën: goud en platina

Platina juwelen bestaan dus bijna uit puur platina. Het product is 95% platina en heeft een combinatie van maar 5% met andere materialen. De legering zorgt ervoor dat het sieraad krasbestendig is. Platina juwelen wegen ook bijna de helft meer dan sieraden die van goud gemaakt zijn. Wil je dus graag oorbellen kopen dan is het aan te raden om witgoud te kiezen. Oorbellen van platina zijn veel zwaarder en zitten niet prettig in de oren. Voor andere sieraden maakt het niets uit.