Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Bedrijven

Het belang van interne communicatie en kennis beheer

Interne communicatie en kennis beheer zijn zeer belangrijk in een organisatie, niet alleen om de missie en visie van het bedrijf uit te voeren, maar ook om de knowledge management van een bedrijf in kaart te zetten. Hierdoor worden de medewerkers beter gestimuleerd in de bedrijfscultuur, ook als performance die verbeterd zal worden. De interne communicatie in een bedrijf dient ook voor de distributie van belangrijke informatie. Deze kennis kan geschreven worden in de documentaties die de identiteit van een bedrijf correct kunnen beschrijven, dit wordt ook wel gezien als knowledge management.

Kennis moet beschikbaar zijn

Het beheer van de kennis van een bedrijf door middel van knowledge management moet door documentatie beschikbaar zijn voor het management, HR en tevens ook alle medewerkers. De kennis van een bedrijf dient niet alleen voor iedereen die pas begint, maar ook medewerkers met veel ervaring beschikbaar te zijn.  Als deze informatie natuurlijk beschikbaar is voor de medewerkers van een bedrijf, dan is het beter mogelijk om het personeel effectief en correct in te werken.

Verbetering door kennis

Bedrijven die vaak van bedrijfsprocessen dienen te wisselen wegens de bedrijfscultuur, dienen vaak gebruik te maken van knowledge management. Als een team of werknemer een goede werkwijze heeft ontwikkeld of essentiële informatie heeft gevonden over het nieuwe proces, moet deze zo efficiënt mogelijk gedeeld worden. Vaak kan dit gedaan worden via intranet updates of interne e-mails. Daardoor liggen interne communicatie en kennis beheer heel kort bij elkaar.

Hoe pas je knowledge management toe?

Hoe knowledge management het beste toegepast kan worden is door verschillende softwareprogramma’s. De kennis die in het bedrijf beheerd moet worden staat vaak opgeslagen in documentatiebeheersystemen (denk bijvoorbeeld aan een kennisbank) of een ERP systeem (ERP is een afkorting die staat voor Enterprise Resource Planning.) Niet alle bedrijven maken gebruik van zulk soort software, vaak kleinere bedrijven maken hier geen gebruik van wegens het laag personeelsaantal, te hoge kosten of andere redenen. Hoewel dit uiteraard begrijpelijk is voor klein tot middelgrote bedrijven, knowledge managment is zeker een aanrader wanneer een bedrijf groeit naar de gewenste grootte. 

https://www.irisecm.com/solutions/knowledge-management/