Ondernemershuis Zuid-Oost
Ondernemen

Outplacementbureaus benadrukken het belang van een elevator pitch

De naam ‘elevator pitch’ komt uit Amerika. Het idee achter de naam is dat je jezelf moet kunnen verkopen aan een potentiele nieuwe werkgever die je in de lift spreekt. Je hebt dus zo’n 60 tot 90 seconden om je gesprekspartner te overtuigen van jouw toegevoegde waarde.

De elevator pitch wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt om iemand in de lift te overtuigen, maar er zijn wel vele andere situaties waarin een elevator pitch goed is om paraat te hebben. Zo komt het vaak voor dat een werkgever je in een sollicitatiegesprek vraagt om iets over jezelf te vertellen. Het is in zo’n situatie van belang dat je kort en helder kan verwoorden wat je gedaan hebt, waarom je nu hier zit en wat je kan toevoegen voor de organisatie.

Naast sollicitatiegesprekken kan een elevator pitch ook goed van pas komen in privékringen. Het overgrote deel van de werkzoekenden vindt namelijk een nieuwe baan via hun netwerk. Wanneer je op een verjaardag of borrel met iemand in gesprek raakt die interessant blijkt te zijn voor jouw netwerk, is dit de uitgelezen kans om jouw toegevoegde waarde duidelijk te maken. Een dergelijk gesprek kan er toe leiden dat jullie nog eens gaan praten onder het genot van een kopje koffie om te kijken of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Wanneer je je elevator pitch op zo’n moment niet paraat hebt en daardoor niet goed kan verwoorden wie je bent, wat je kan en wat je zoekt, kan dit een gemiste kans zijn.

Outplacementbureaus besteden daarom tijdens een outplacement veel aandacht aan de voorbereiding van een elevator pitch. Ook adviseren zij om meerdere versies te hebben voor de verschillende situaties. In een sollicitatiegesprek vertel je een ander verhaal dan op een verjaardag. Daarnaast doet lichaamstaal en intonatie ook veel. Het hardop oefenen van een elevator pitch kan veel verschil uitmaken en net de doorslag geven voor een overtuigende pitch. Zorg dus altijd voor een goed verhaal en mis niet de kans die jou een nieuwe job had kunnen bezorgen.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.outplacementverzekering.nl