Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Ondernemen

Outplacement in opmars

DEN HAAG – Ontslagen worden zonder werk te verliezen. Vroeger zou dat zeker verbazing hebben gewekt, maar tegenwoordig hoef je er niet meer van op te kijken. Een werkgever die netjes van een medewerker af wil, schakelt gewoon een bureau voor outplacement in. Geen gouden handdruk of andere dure afkoopregelingen meer. Outplacement, ooit overgewaaid uit de Verenigde Staten, steekt nu ook steeds meer in Nederland de kop op.

Na 15 jaar heeft Outplacementbureau Werkcontact, dat in outplacement is gespecialiseerd, haar tweede kantoor in Den Haag geopend,  en wel aan het prachtige Nassauplein in Den Haag. De klanten zijn er al. Groten als de Rabobank, IKEA en de ING Bank, maar ook de kleinere zoals een plaatselijke Primera. “En het werk neemt alleen maar toe”, zegt Rein Reddingius. Hij is Senior Consultant bij het Haagse outplacementbureau en verantwoordelijk voor het  midden en kleinbedrijf.

Wat zeggen de vakbonden over outplacement?

Inmiddels hebben de vakbonden ook het begrip outplacement ontdekt. Reddingius signaleert dat bij veel klanten ‘outplacement’ in het sociaal statuut is vastgelegd, als resultaat van overleg tussen directie en vakorganisaties. „In het algemeen kun je zeggen dat het dan niet om individuele gevallen gaat. Wel komen de vakbonden bij groepsoutplacement om de hoek kijken. We hebben nu al gemerkt dat ze dan naar ons verwijzen” zegt Reddingius.

De FNV bevestigt dat Werkcontact in vakbondskringen een goede naam heeft. Gebruikmaking van een outplacementbureau is in een aantal gevallen niet meer tegen te houden, aldus een woordvoerder van de vakbond. “Het alternatief bij iemand die na twintig dienstjaren weg moet, is ontslag. Dat gaat dan vaak met grote sommen geld, maar heb je slechts een paar jaar wat aan.”
De vakbond vindt wel dat terughoudend naar het verschijnsel outplacement gekeken moet worden. „We zijn nog niet zover om er in elke CAO’s en dergelijke afspraken over te maken. Outplacement kan best positief werken, maar dat zal de individuele situatie moeten uitwijzen. Het gaat erom dat de nieuwe plaatsing ook op termijn een goede oplossing moet zijn.”

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.outplacementverzekering.nl