Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Bedrijven

Veiligheidsrisico-s beheersen van je projecten? 5 tips

Als ondernemer kom je er niet onderuit om risico’s te nemen. Wel is het fijn als je bij het nemen van risico’s een beeld hebt van de mogelijke effecten. Er zijn altijd een aantal scenario’s waar je rekening mee moet houden.

Het is dus belangrijk om eerst wat dingen goed af te wegen voordat je besluit bepaalde risico’s te nemen. En dat is precies het punt waar risicobeheersing om de hoek komt kijken. Je krijgt in dit artikel 5 tips om de risico’s van je projecten optimaal te beheersen.

Beheersmaatregelen

Voor het beheersen van risico dient er een plan van aanpak te worden gemaakt en uitgevoerd. Hou hierbij goed in de gaten dat risicobeheersing een voortdurend proces is. Dit is met name het geval wanneer er binnen je bedrijf een grote kans op letsel of schade is.

Kans, blootstelling en gevolg beperken

Stel je voor dat je personeel regelmatig op grote hoogte moet werken. Dan zijn er flink wat risico’s waar je rekening mee dient te houden. Bij werken op een dak kan het niet anders dan dat dit op het dak moet gebeuren.

Wel is het mogelijk om de risico’s te beperken door in dit geval gebruik te maken van vallijnen en een goede valbeveiliging. Omdat zelfs dan het risico op vallen niet is uitgesloten, is het nodig om ook met de gevolgen van een eventuele val om te kunnen gaan.

Actief proces

Wat veiligheidsrisico’s betreft zijn er meerdere manieren om te zorgen dat risico’s beperkt worden. Daarom is het belangrijk om te weten dat risicobeheersing een continu, actief proces is. Daarom is het aan te raden om een aantal procedures op te stellen.

Risicomanagement

Risicomanagement wordt ook wel riskmanagement genoemd. Het betreft het opstellen van een aantal regels om risico’s tot een minimum te beperken. Eigenlijk zou risicomanagement deel uit moeten maken van ieder bedrijf.

VNG-planning

Wanneer je als ondernemer wilt starten met een nieuw project, dan is je doel natuurlijk om de veiligheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Het is in dat geval verstandig om te beginnen met een veiligheids- en gezondheidsplan. Afgekort is dit een VNG-planning.

Een VNG-planning heeft als grote voordeel dat deze bij nieuwe projecten ook weer uit de kast kan worden getrokken. Dit komt omdat bij dezelfde taken ook dezelfde risico’s horen. Hierdoor kan je als ondernemer zorgeloos aan een nieuwe uitdaging beginnen.

Wanneer je als ondernemer graag zekerheid wilt voordat je een nieuwe uitdaging start, kan je ervoor kiezen om een drone voor inspectie in te zetten. Het voordeel van een drone is dat deze echt overal kan komen, ook op onbereikbare plaatsen zoals windturbines, hoge gebouwen en hoogspanningsmasten.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat steeds meer ondernemers kiezen voor inspectie middels drones. Of het nu om binnenruimtes, hoogtes of om uitgestrekte gebieden gaat. Met een drone kan alles tot in het kleinste detail gecontroleerd worden. Zo kunnen onnodige risico’s en hoge kosten worden vermeden.