Ondernemershuis Zuid-Oost
Image default
Dienstverlening

Wat doet een administratiekantoor precies?

De belangrijkste kerntaak van een administratiekantoor is het verwerken en controleren van de administratie van een bedrijf. Een administratiekantoor kan bestaan in de rechtsvorm van een eenmanszaak, een VOF of een B.V.. Voor iedere rechtsvorm geld dat het te verbinden is aan het aantal FTE’s. Bij het kiezen van een administratiekantoor is het belangrijk om in acht te nemen wel kantoor het beste bij uw onderneming past.

 

Administratiekantoor Sittard

Ook in het zuiden van land vind u administratiekantoren. Zo ook administratiekantoor Sittard. Een van de weinige in dat gebied, waar over het algemeen administratiekantoren relatief intens met elkaar concurreren. Het is niet dat er helemaal geen concurrerende administratiekantoren zijn in Sittard. Sta daarbij wel even stil dat een administratiekantoor niet hetzelfde is als een boekhouder of een boekhoudkantoor.

 

Wat is het verschil tussen een administratiekantoor en een boekhoudkantoor?

Het verschil zit hem in de titel erachter. Een accountant voert administratie en een boekhouden doet de boekhouding. Een boekhouder voert wél uit, maar wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de jaarrekening. Een accountant speelt een belangrijke adviserende rol en is verantwoordelijk voor de einde jaarrekening. Met andere woorden: “een boekhouder voert boekhouding uit, een accountant is iemand die verantwoordelijk is voor o.a. de boekhouding, maar ook voor de financiële gesteldheid van de organisatie”.

 

De specifieke verschillen in werkzaamheden tussen een accountant en een boekhouder zijn:

Boekhouder

  • Het onderhouden van de boekhouding.
  • Uitvoeren van de salarisadministratie.
  • Het opstellen en indienen van belastingaangiftes (inkomstenbelasting, BTW-aangifte, vennootschapsbelasting, ed).
  • Jaarrekeningen opstellen.
  • Facturen opstellen en versturen.

 

Accountant

  • Het inrichten/opzetten van de boekhouding.
  • Opgestelde jaarrekeningen controleren.
  • Het opstellen van accountantsverklaringen.
  • Controle van de bedrijfsadministratie.

 

 

Verschil in verdienste van een accountant en een boekhouder

 

Wat verdiend een accountant?

Een accountant verdiend ongeveer € 70,- tot € 150,- per uur. Afhankelijk van het soort accountant kan het bedrag zelfs oplopen tot € 300,- per uur. Een RA accountant is verantwoordelijk voor een hogere jaarrekening dan een AA accountant. Een RA accountant is daarom ook duurder, maar niet elke onderneming heeft een RA accountant nodig.

Wat verdiend een boekhouder?

Een boekhouder verdiend tussen de € 30,- tot € 70,- per uur. Een boekhouder verdiend dus minder dan een accountant. Daarbij zal het salaris van een boekhouder in loondienst hoger liggen dan een ZZP boekhouder.

https://vrankenhattu.nl/administratiekantoor-sittard/